Menu
Werelddansfestival Schagen
Nog -443 dagen

Groepen 2015

Georgië

 

Georgië1 Georgië2 Georgië3 Georgië4 Georgië5 Georgië6

Het Volksensemble “SAMEFO” komt uit de regio Sachkhere, centraal gelegen in Georgië.

 

Georgië heeft een zeer bijzondere danscultuur die eeuwenoud is. De geschiedenis van Georgië wordt in dans uitgedrukt: of het nu de weelde van het hofleven betreft, het simpele geluk van de boeren of de roemruchte krijgsdaden van dappere strijders. Ook mythologische thema’s vinden hun weerklank in de dans. Dit alles begeleidt met al even oude traditionele muziek. In Georgië zijn de eeuwenoude tradities van muziek en dans nog springlevend en worden nog intensief beoefend en uitgevoerd. Bijna elke regio van betekenis heeft zijn eigen dans met bijbehorend kostuum. Er zijn dan ook vele zang en dans ensembles in Georgië waarvan Sukhishvili, Erisioni en Rustavi het bekendst zijn, ook in het buitenland.

Het dansensemble SAMEFO wat zetelt in het Cultuurcentrum van Sachkhere werd in 2001 opgericht. Het ensemble heeft ca. actiieve 40 leden tussen de 15-20 jaar oud. De hoofd choreograaf is Soso Dekanoidze, zelf voormalig danser en solist  in het staatsensemble Sukhuskvili en winnaar van een eremedaille. Het repertoire bestaat uit Georgische nationale dansen, maar ook dansen uit andere landen zoals; Hebreeuwse, Griekse, en Moldavische dansen. De begeleiding bestaat uit live muziek van accordeon, trommel en snaarinstrumenten. SAMEFO heeft regelmatig deelgenomen aan dans festivals in binnen- en buitenland met goede resultaten. Op 7 december 2014 heeft Samefo tijdens een optreden in het nationale danstheater Filharmonie de titel “Volksensemble” bereikt.

 

Litouwen

Vokietijoje 2012 F1000022 F1000018

De groep Dainava uit Litouwen komt uit de stad Alytus. Het is een grote vereniging bestaande uit zo’n 100 leden van klein naar groot.
Het land Litouwen heeft, ondanks de oude invloeden van buurland Rusland, haar eigen folklore. Zij onderscheidt zich dan ook
in haar dansen en kostuums met haar buurlanden.

De Folkore groep Dianava is opgericht in 1977 en maken gebruik, naast de viool en accordeon, van de Birbynes en skrabalai.
De groep heeft al over de gehele wereld opgetreden, zoals USA, Canada, Japan en vele Europese steden.

In de maand juni hebben zij een jeugd festival en eind november begin december een festival genaamd “Waiting for Christmas”
De directeur is mevrouw Danuté Plytnikiene en deze zal graag met haar groep naar Schagen komen.

De website van de groep is: www.dainavafolk.lt .

 

Mexico

Mexico  1 Mexico 6 Mexico 5 Mexico 4 mexico 3 Mexico 2

 

Ballet Folklorico “Esencia de Mexico” 

Ballet Folklórico “Esencia de México” laat onder leiding van David Monsalve Correa, de rijke historie van muziek en dans uit Mexico zien. De groep beschikt over een rijk repertoire van nationale dansen die zijn oorsprong vinden in de verschillende staten van Mexico en vooral de relatie met de vermenging van de diverse bevolkingsrassen tonen. Zo bestaat de show uit dansen die werden ontwikkeld voor de Spaanse verovering t/m de periode dat de katholieke godsdienst het voor het zeggen kreeg. Wie aan Mexico denkt, denkt direct aan Mariachi. Zij dansen naast de geweldige dansen uit Jalisco onder leiding van de traditionele Mariachi ook dansen zien uit de rest van het land. Uit Hidalgo danst de groep stevige dansen met ritmisch voetenwerk met in het speciaal prachtig vioolspel. Ook de Europese invloeden zijn terug te zien in de dansen uit Vera Cruz waarin man en vrouw in prachtige witte kostuums.

 

 

 

Chili

 1097129_10151770145982165_2132965288_o chil3 944556_10201159327521894_256756572_n chil 1

 

CONJUNTO  DE  CANTOS  Y  DANZAS  TRADCIONALES  “LOS DEL BIO BIO”

 

De groep ‘Los del Bio Bio’ is opgericht in 1999 met de intentie om de wereld kennis te laten maken met de prachtige Chileense folklore. Dit met succes, want de groep reist al vanaf 1999 over de hele wereld.  De dansers bestaande uit studenten en ex-studenten van diverse universiteiten presenteren met vele passie een diversiteit aan dansen van Chili. Zo ook de exotische dansen uit Paas-Eiland. Paaseiland is het meest geïsoleerde eiland ter wereld. De naam Paaseiland werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen toen hij het eiland ontdekte op Paaszondag in 1722. De inwoners van Paaseiland noemen hun eiland Rapa Nui. Wat zo veel betekent als “grote rots”. Deze aanduiding wordt tegenwoordig gebruikt om zowel het eiland als de inwoners en de taal aan te duiden. Swingende dansen met exotische kostuums en muziek zorgen ervoor dat het publiek zich even waant op het prachtige eiland. Naast de dansen van de Paaseilanden brengt de groep ook een andere repertoire van het vaste land van Chili, waarin de cowboys die over de pampas rijden, de boeren op het platteland, gekleed in kleurige poncho’s met zilveren sporen aan de hooggehakte laarzen dansen. Kortom een prachtige groep!

 Oostenrijk

2013-08-08 VTGFrankreich Gruppenfoto (4) 2014-07 VTG Polen Gruppenfoto (27) OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volkstanszgruppe Wagram

De Oostenrijkse volksdansgroep Wagram bestaat sinds 1977 en dansen de traditionele walsen en polka’s. Het is een amateur groep met ongeveer 40 actieve dansers en muzikanten. De muziek bestaat uit Accordeon, trompet, bas klarinet en fluit.  Ook beschikken zij over twee prachtige kostuums. In 2013 hebben zij deelgenomen aan een festival in Polen en in 2014 aan een festival Frankrijk.
Voorzitter van de groep is Claudia Brunner en de dansleider is Stefan Moser.
Het plaatsje Traismauer/Wagram, waar de groep vandaan komt ligt vlak bij de plaats Krems waar in 2012 de westfriesedansgroep op bezoek is geweest en die dansgroep Schagen in 2011 heeft bezocht

 

 

 

Nederland, Westfriese dansgroep schagen

De dansgroep presenteert zich in kleding welke tussen 1880 en 1900 werd gedragen. Dit komt ook tot uiting in de dansen. Het programma bestaat uit demonstraties van klassieke- en boerendansen, dikwijls afgewisseld door een optreden van een conferencier. In de maanden juli en augustus treedt de dansgroep iedere donderdag op tijdens de Westfriese folkloredagen in Schagen. Uiteraard staan de optredens op de Schager markten centraal, maar daarnaast worden diverse optredens in binnen- en buitenland verzorgd. Naast vele optredens in bejaardenhuizen, op braderieën en in hotels voor buitenlandse toeristen is de groep ook regelmatig vertegenwoordigd op nationale manifestaties.

 

westfriese_dansgroep